Guide - Hur du stickar sockor från uppifrån och ner till tån och upp istället!

För ett kort tag sedan så frågade jag mina följare ifall dom ville ha en guide där jag beskriver hur man stickar ett nerifrån och upp mönster fast från tån och uppåt. Om jag inte minns helt fel så svarade 92% av mina följare ja.

Så här kommer inlägget och guiden gällande hur man stickar ett mönster uppifrån och ner fast från tån och upp. Jag kommer även ge mina bästa tips och trix på vägen ✨😍

Jag stickar 98% av mina sockor från tån upp. Jag personligen gillar inte att sticka sockor från skaftet och ner. Exakt varför jag inte gillar det vet jag ärligt talat inte 😅 Men det jag vet är att genom att sticka sockor från tån och uppåt så får man rätt passform på foten bland annat, men mer om det i inlägget. Så nu tycker jag helt enkelt att jag drar igång guiden 😉✨

Vad innebär det att sticka från tån och uppåt istället för från skaftet och ner?
Kort och gott, du börjar med att lägga upp och sticka tån på sockan. Därefter fortsätter du att sticka rakt uppåt mot hälen, därefter stickas hälen och sist av allt stickas skaftet på sockan.

Men hur gör jag? Hur gör jag för att sticka ett mönster som är skapat att stickas från skaftet och ner?
Det är inte så jättesvårt som det kan låta att sticka sockor från tån och uppåt. Kan man grunderna i sockstickning, göra ökningar, minskningar och så vidare så är det ännu enklare. Jag kommer i denna guiden använda mig utav ett gratismönster från Järbo, för att förklara lite bättre hur det hela går till.

Jag har även stickat mig egna provhälar som jag använder mig utav när jag skapar mina egna mönster. Genom att göra det så kan jag enkelt se när jag börjar närma mig hälen vilken häl som blir bäst på min tå-upp sockor 🥰

Jag kommer använda mig utav Järbos gratismönster 91990 - Klassiska raggsockor i Junior Raggi. Ett klassiskt sockmönster som stickas från skaftet och ner. Har man ett mönster där det är flerfärgsmönster/stickning igenom hela mönstret så funkar denna guiden lika bra. Det man då får tänka på är hälen. Men det återkommer jag till i Del 3 ☺Jag har storlek 41/42 i skor/sockor så jag kommer utgå från det i guiden. Men förklarar då även hur ni ska tänka i just er storlek.

Del 1 - Tån:

För att kunna sticka våra sockor från tån så måste vi börja med en osynlig uppläggning för tån samt veta vilket maskantal vi behöver lägga upp. Det går således inte att lägga upp sockans alla maskor på en gång för tån. Utan här behöver vi lägga upp ca ⅓ av maskantalet.

Hur jag då för att räkna ut hur många maskor jag ska lägga upp?
Först av allt. Enligt mönstret jag nu utgår från så har skaftet 72 maskor, varav foten efter hälen och minskningarna är gjorda har 64 maskor. Det är då 64 maskor jag ska utgå ifrån det delar jag sedan på 2, vilket blir 32, därefter delar jag 32 på 2 igen och får då ut 16 maskor. Vilket är det jag då lägger upp genom osynlig uppläggning. Dock brukar jag känna att 16 maskor är lite för lite och lägger då upp 20 maskor i alla storlekar istället. Det vi då även måste tänka på här är att vi framöver kommer öka 4m på varannat varv vilket innebär att vi måste ha ett jämnt antal maskor exempelvis 16 maskor, 20 maskor, 24 maskor och så vidare. När vi nu har rätt maskantal så är det dag att lägga upp maskor!

Det gör vi enkelt genom att göra en osynlig uppläggning. Min favorit är Judy's magic cast on. Den ger bäst resultat och är relativt enkel när man får in snitsen 😉 Ett alternativ till uppläggning är turkisk uppläggning. Du finner guider till hur du gör dessa uppläggningar via Järbos guider nedan:

Judy's magic cast on.
Turkisk uppläggning.

När vi sedan har lagt upp våra maskor är det dags att börja sticka tån och öka maskorna. Ökningen görs enkelt genom att på varannat varv öka 4 maskor och på varven mellan ökningarna stickar du bara räta maskor. Den bästa ökningen enligt mig är att sticka följande: 1rm i främre och bakre maskbågen på sticka 1 & 3, på sticka 2 & 4 stickar du rm tills du har 2m kvar på stickan, sticka 1rm i främre och bakre maskbågen i nästa maska, 1rm. Så fortsätter du tills du har maskantalet du ska ha enligt ditt mönster. Därefter är det dags att sticka själva foten på sockan 🥰✨

Del 2 - Själva foten:

Fortsätt nu att sticka foten enligt vad där står i ditt mönster för foten. I mitt fall så är det bara slätstickning i en och samma färg. Men redan nu måste vi mäta våra fot för att beräkna var hälen ska börja. Ska du inte sticka sockan åt dig själv? Då är jag så snäll så jag bjuder på fotlängderna på sockor i respektive storlek 😉

När vi vet vilken skostorlek och vilken fotlängd storleken har så måste vi snabbt tänka på vilken häl vi ska göra. Detta då jag kommer beskriva 3 olika hältyper i del 3 som är olika långa och på så vis gör att vi måste påbörja hälen när ett x antal cm kvarstår av fotens längd.

Har du tänkt göra en klassisk häl med kilmaskor, förkortade varv, en klassisk häl fast nerifrån och upp? Då brukar jag beräkna att man börja med ökningarna för hälen när sockan ungefär 10-11cm innan fotens totala längd. Obs! Tänk dock på att om du gör större storlekar så behöver du även öka fler maskor vilket påverkar längden. Du behöver då exempelvis räkna 12cm istället för 11cm i storlek 46 ☺

Har du tänkt göra en häl med förkortade varv? Då ska du påbörja hälen när ditt arbete mäter xcm innan hela fotens längd.

Har du tänkt göra fleegle heel så är det bäst att du följer Järbos beskrivning och uträkning innan du påbörjar hälen. Detta då man mäter sin stickfast och på det sättet räknar ut hur lång hälen blir.

Del 3 - Hälen, vilken häl ska man göra och hur?

Alla hälar är olika och en del är bättre än andra, finare än andra och vise versa 😉 Men mina favorithälar är klassisk häl med kilmaskor, vilket blir otroligt bra på sockor, som en klassisk häl fast ännu bättre 😉😍 Fleegle heel är också en favorit hos mig. Stickar du en socka med flerfärgsstickning? Där kan jag rekommendera dig att göra en häl med förkortade varv och lindade maskor. Den är enklare att göra vid flerfärgsstickning och gör att man kan sticka hälen utan att bryta i mönstret. Tantulltuss har en otroligt bra video på Youtube på hur man gör häl med förkortade varv och lindade maskor. Spana in den här!

Fleegle heel är också en otroligt bra häl. Den är inte så komplicerad trots att det kan verka så. Man stickar ökningar tills man har 2m mindre än totala maskantalet på sockan fast på undersidan. Har du exempelvis 60 maskor på sockan totalt, så ska du öka på undersidans maskor tills du har 58 maskor. Därefter stickas en enkel hälkil och därefter kan skaftet stickas. Mer info om fleegle heel kommer inom kort 😉

Klassisk häl fast nerifrån och upp:
Mer info håller på att skrivas. Vänligen återkom imorgon.

Del 4 - Skaftet:

Summering och sammanfattning:

Inlägget håller ännu på att skrivas. Det uppdateras löpande med ny text. Inlägget beräknar i sin helhet att vara helt klart inom några dagar.


Har du några frågor gällande att sticka sockor från tån och uppåt? Andra sockfrågor? Eller något annat? Lämna gärna en kommentar så besvarar jag er blixtsnabbt! 💖


/ Tobbe Andersson

Följ mig på Instagram @Tobbeeza

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229